Alger i topp när svenskarna väljer framtidens mat

Mer än varannan svensk kan tänka sig att äta alger i framtiden. Samtidigt säger bara var fjärde blankt nej till en framtida meny med alger, insekter och laboratorieodlat kött, visar en Sifoundersökning som Coop beställt inför omröstningen om årets Änglamarkspris.

– I dag får vi en stor del av vårt protein från mat som inte är hållbar i längden. Vi måste tänka nytt för att jordens resurser ska räcka, så det är glädjande att svenskarna är nyfikna på framtidens mat, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop och ordförande i Änglamarksprisets jury.

Mer än varannan, 56 procent, svarade att de kan tänka sig att äta alger i framtiden. 27 procent kunde tänka sig odlat kött, medan var femte, 19 procent, var öppna för att äta insekter. De svarande kunde välja flera alternativ.

– Nya råvaror lockar fram nya sätt att laga mat. När vi ställer om till att äta mer hållbart kommer det att ge oss spännande smakupplevelser vi aldrig varit med om förut, säger Paul Svensson, jurymedlem för Änglamarkspriset och kock som står bakom restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är engagerad i hållbar gastronomi.

En av fyra tillfrågade, 25 procent, sade nej till alla alternativ. Den största öppenheten inför framtidsalternativen finns hos de yngre.

För mer information, läs här.

Mitt Coopsam

Vill du bli leverantör?

Du kan ansöka direkt på sajten.